כל מה שצריך לדעת על סכיני שף יפניות לפני שקונים אחת
מבין מגוון סכיני המטבח המקצועיות שקיימות בשוק בולטת באיכותה ופופולריותה סכין השף היפנית. בכתבה הבאה נספר לכם מה היא בעצם סכין שף יפנית, איך בוחרים את זו שהכי תתאים לנו, ומה הופך את סכיני השף היפניות לכל כך טובות?
אם אתם כאן סימן שכבר הבנתם מה טוב לכם. הרבה ישראלים, ובכלל, כבר הבינו שהם יכולים לשפר את הביצועים ואת היכולות שלהם במטבח, בעזרת סכין מטבח מקצועית אחת שעושה את כל ההבדל. כמו בכל אספקט אחר בחיינו, גם כשמדברים על סכיני שף מקצועיות ניתן לומר בבטחה שככל שיהיו לכם יותר מהן, כאלו שיתאימו לפעולות שונות ומגוונות במטבח, כך ישתפרו היכולות שלכם (מה שנכון לגבי כל מוצרי המטבח). אבל, וזה אבל גדול, להתחדש לפחות בסכין שף יפנית אחת, או בכל סכין מטבח מקצועית אחרת, יכול להיות הצעד שיביא לשינוי מטורף באיכות ובטעם של הבישולים הביתיים שלכם!
איך התפתחה סכין השף היפנית?
בתחילת המאה ה-20, כשהתרבות המערבית החלה לחלחל לחייהם של היפנים, דבר דומה קרה גם עם האוכל שהם החלו לאכול - עוף ובשר (בדיוק כפי שקרה הפוך במערב - עם הסושי). השינוי בתרבות האכילה הביא ליפנים את הצורך לפתח סכין שתתאים, ותעזור להם להתמודד עם חומר הגלם החדש. וכיאה לתרבות היפנית, תרבות שמאז ומעולם שאפה לדקדקנות ומקצוענות בכל תחומי החיים, סכיני השף היפניות נולדו כשהן מאופיינות ברמת גימור ועיצוב שמתאימות רק לטובים ביותר.
ממה בנויה סכין השף היפנית?
בניגוד לסכיני שף מערביות (ובדומה לחרב הקאטנה ממנה נשאבה הטכנולוגיה של סכיני השף היפניות), סכיני השף היפניות בנויות משילוב בין פלדה קשה המבצעת את החיתוך, לפלדה רכה שסופגת את הזעזועים ומאפשרת גמישות והשחזה קלה. השילוב בין שני סוגי הפלדה מקנה לסכין השף היפנית יתרונות רבים, ביניהן היכולת להקשות את הפלדה החותכת לרמת קושי גבוהה מאוד (60-68 HRC לעומת 52-58 HRC בסכינים המערביות) והאפשרות לצפותה בפלדת אל-חלד שתגן עליה מפני חלודה, ותקל על התחזוקה השוטפת שלה.
מה הגודל של סכין השף היפנית?
המראה של סכין השף היפנית עלול לעיתים לבלבל, או לעורר חשש, אצל אלו שהנסיון שלהם עם סכיני שף מקצועיות הוא מועט. גודלן של סכיני השף היפניות יהיה לרוב גדול יותר מגודלן של סכיני מטבח אחרות. הגודל והצורה של הסכין מקנה להן מראה "אצילי" שעלול לרמז, כביכול, על הצורך ביד של מישהו עם ניסיון על מנת לתפעל אותה. האמת היא שכבר לאחר תקופת הסתגלות קצרצרה עם סכין שף יפנית תבינו שלמעשה היא מאוד קלה ונוחה לתפעול. מאוד חשוב לבחור את הסכין ולהתאים אותה לגודלו של המשתמש (אתם!) ושל כף ידו. סכיני שף יפניות סטנדרטיות ינועו על הטווח שבין 15 ל-30 ס"מ - אז כדאי שתבחרו את סכין המטבח המקצועית שלכם בהתאם!
מה המשקל של סכין השף היפנית?
ההבדל הבולט בין סכיני השף הסטנדרטיות לבין סכיני שף יפניות מקצועיות, הוא המשקל. סכיני שף יפניות קלות בהרבה מסכיני שף מקצועיות אחרות וזאת הודות לידיות וללהב שלהן. הלהב של סכין השף היפנית יהיה לרוב דק יותר מלהב של סכין שף מערבית וישפיע על משקל הסכין. בנוסף, הידיות בסכיני השף היפניות קלות מאוד יחסית לאלו המערביות, ובעלות איזון מושלם בין הסכין לידית. הידיות המערביות נחשבות מאסיביות יותר, ולכן גם לרוב הן יהיו עמידות יותר בפני לחות ומפגעים שונים שעשויים להתרחש בזמן העבודה במטבח. עקב כך, סכין עם ידית אחיזה “מערבית” עשויה להיות שימושית למשך זמן רב יותר. אבל בכל זאת, אלו מאיתנו שמתכננים לעבוד במטבח למשך זמנים ארוכים וחשובה להם הנוחות, עלולים להעדיף סכין קלה יותר שלא תכביד להם על היד.
איך שומרים על סכין השף היפנית לאורך זמן?
במילה אחת - השחזה! כמו כל סכין טובה שנרצה לשמור עליה לאורך זמן, גם כדי לשמור על סכיני השף היפניות שלנו נדרשת מאיתנו השחזה תקופתית. חשוב מאוד להשחיז את הסכין אחת לכמה זמן בעזרת שטול השחזה, אבן השחזה או אפילו בעזרת משחיז מקצועי. בנוסף, חשוב מאוד לנגב היטב את הסכינים בעזרת מגבת בסוף השימוש, ולאחסן במתקן או מעמד שנועדו כדי לשמור על שלמותן, ולהבטיח שימוש חד מאי-פעם!
אוקי, אז אחרי שלמדנו קצת על סכין השף היפנית, ועל ההבדל בינה לבין סכינים מערביות אחרות, אפשר לקבוע שהשימוש בה הוא בגדר המלצה. אבל המלצה טובה. אצלנו באתר תוכלו למצוא מגוון רחב של סכיני שף מקצועיות שאינן מגיעות מיפן והן מצוינות לכל הדעות. סכיני השף היפניות מחזיקות את השם והיוקרה שהן מביאות איתן מהתרבות היפנית, ומעבר לזה הן פשוט סכינים מאוד איכותיות, קלות ונוחות לשימוש. בקיצור, מוזמנים להיכנס לאתר ולהצטרף למאות אלפי בתים ברחבי העולם שכבר יודעים שלפחות סכין שף יפנית אחת, שמתאימה למגוון רחב של שימושים במטבח, חייבת להיות שלכם!