אתר זה עשוי להשתמש ב'עוגיות' (Cookies) לצורך תפעולו השוטף והתקין, שיפור חווייתך והתאמה של האתר להעדפותיך האישיות. המשך הגלישה באתר מהווה הסכמה לשימוש זה. לעיון ב"מדיניות הפרטיות" לחץ כאן

whatsapp
לובלינסקי סכינים - הקצה החד של המטבח

אין מוצרים בעגלה

כבר רשומים? התחברו

משתמש חדש/אורח

דאגנו לכם ליצירת חשבון קלה ומהירה במיוחד. המשיכו למילוי פרטיכם ותוכלו ליהנות מהיתרונות של משתמש רשום כבר עכשיו.

להרשמה

איך הפכה סכין סנטוקו לסכין הפופולרית בעולם?

שמעתם פעם על סכין סנטוקו? אנחנו מניחים שכן… אין בשלן בעולם, מתחיל או כזה שכבר יכול לקרוא לעצמו שף (ואפילו ממש אוהב לעשות את זה), שלא שמע מימיו את צמד המילים סכין סנטוקו.

מדובר ככל הנראה בסכין השף היפנית (או אולי בכלל) הפופולרית ביותר בעולם. כזאת שמשרתת נאמנה כבר שנים רבות בשלנים מכל הסוגים - החל מכאלה שרק חושבים להתחיל לבשל, ומחפשים סכין מקצועית שתעשה להם את ההתחלה לקלה במיוחד, ועד כאלו שכבר עובדים כשפים או טבחים במסעדות הכי גדולות בעולם.

סכין סנטוקו 18 ס"מ של GLOBAL

 

עכשיו עולה השאלה - איך הפכה סכין הסנטוקו למוצר חובה במיליוני מטבחים בעולם, ומה עושה אותה לכל כך טובה? איזה מזל שאנחנו פה כדי לענות לכם... נתחיל בעיקר ונענה על השאלה החשובה ביותר - מה היא בכלל סכין סנטוקו, ולמה היא משמשת? סכין הסנטוקו היא סכין לשימוש כללי. משמעות שמה ביפנית ("סנטוקו") הוא "שלוש המעלות" או "שלוש היתרונות". השם מגיע מתוך תכונותיה של הסכין והעובדה שהיא משמשות לחיתוך שלושה סוגים שונים של חומרי גלם - בשר, דגים וירקות. 

סכין סנטוקו 17 ס"מ ממהדורת WASABI BLACK של KAI.

 

בתחילת המאה ה-20 (בשנת 1920 לערך) התרבות היפנית החלה להיחשף בהדרגה לתרבות המערב. המטבח היפני, שעד אותה העת היה מורכב ברובו מדגים וירקות, התחיל להיפתח לעולמות האוכל שהיו פופולריים יותר במערב, והחל להתעסק עם בשר. סוג האוכל החדש הזה, שכמעט ולא היה מוכר ליפנים, כבש בסערה את ליבם והפך לסמל למשהו שהוא הרבה יותר מסתם סוג חדש של אוכל. סוג של טרנד אופנתי, מתוחכם וחדשני, שסחף את העם בסערה ובבת אחת. אירוע שמזכיר מאוד את מה שקרה במערב באותה תקופה עם אכילת סושי (על סכין סושי נספר לכם כבר בפעם אחרת). בכל אופן, עקרת הבית היפנית, שהייתה לרוב זו שמבשלת לכל המשפחה, הייתה צריכה סכין שתענה לה על הצורך החדש בעבודה עם בשרים.

סכין סנטוקו חריצים 18 ס"מ ממהדורת ה-1905 של F.DICK

 

הסכין המקצועית היחידה איתה היפנים נהגו לעבוד עד אותה העת (במטבחים המקצועיים והביתיים כאחד) הייתה ה"נקירי" - סכין ירקות ששימשה אותם למעשה לחיתוך רוב חומרי הגלם במטבח (כן, גם דגים). על מנת לענות על הצורך החדש בסכין שף יפנית שתתאים גם לעיבוד בשר, יצרני הסכינים ביפן, שהיו מייצרים בעיקר סכינים יפניות מסורתיות המושחזות מצד אחד, החלו לחקות את סכיני השף שהיו מקובלות במערב ומושחזות משני הצדדים. בצורה הזו למשל נולדה סכין השף היפנית שנקראת "גיוטו", ופירושה "סכין בקר". סכין זו יוצרה בעיקר לטובת טבחים שהתמחו ובישלו במטבחים בסגנונות זרים. לטובת פילוט והתעסקות עם דגים, ליפנים הייתה סכין מקצועית אחרת בה הם השתמשו, ושמה היה "דבה". 

סכין סנטוקו מחוזקת חריצים של BEROX

 

כאמור, הצורך בסכין אחת שתוכל להתמודד עם כל מה שנקרה בדרכה גבר משמעותית, והביא לפיתוח סכין אחת שיש בה הכל - "סכין הסנטוקו". סכין הסנטוקו מאפשרת חיתוך קל ומדויק לכל סוגי חומרי הגלם במטבח (גם בזה האסייתי וגם בזה המערבי). צורתה הרחבה נותנת למשתמש בה את היכולת לערום את חומרי הגלם על גביה לאחר החיתוך, ולהעבירם בקלות מקרש החיתוך אל סיר הבישול או הקערה. סכין הסנטוקו לא אפקטיבית במיוחד כשצריך לפרק את הבשרים או לפלט את הדגים. מה שכן, היא מתמודדת בקלות עם כל סוגי הירקות, נתחי הבשר לאחר שכבר עברו אצל הקצב, ועם דגים שמגיעים מפולטים מחנות הדגים. 

 

למעשה, סכין הסנטוקו הומצאה מראש במטרה שתהפוך לסכין השף היפנית האולטימטיבית לשימוש ביתי, במיוחד ביפן שהלכה ונפתחה לטעמים ולעולמות חדשים. אז אם נשפוט על-פי ההצלחה המסחררת שלה ברחבי העולם - המטרה הזאת הושגה בצורה מושלמת!

סכין סנטוקו חריצים 18 ס"מ GLOBAL G-80