איך משחיזים סכין? 3 דרכים שאתם חייבים להכיר!
אם אתם שפים מקצועיים, כנראה שכבר הבנתם כמה חשוב לדאוג לכך שהסכינים שלכם יהיו חדות בכל עת, ואיך עליכם לעשות זאת. במידה ואתם טבחים מתחילים, או כאלה שנהנים לפנק את היקרים לכם בארוחה טרייה - הכתבה הבאה נועדה לעזור לכם להבין כמה חדות הסכינים שלכם קריטית לביצוע כל פעולות המטבח במהירות וביעילות.
לפני שנגיע לדרכי ההשחזה, דעו לכם שכל שימוש שלכם בסכין גורם לכיפוף קל של הלהב שלה לאחד הצדדים. הלחץ שאתם מפעילים על החורפה (החלק החד של הסכין) ועל חוד הלהב עצמו, בעת המגע עם קרש החיתוך או עם חומר הגלם איתו אתם עובדים (ירקות, בשר, דגים וכו'), גורם לו לכיפוף והטייה בקצוות. החיכוך עם החומרים השונים ייצור עיוות מיקרוסקופי, שלרוב לא נוכל להבחין בו בעין בלתי מזוינת, מה שיפגע בחדות הסכין ויגרום להתקהותה. ככל שתשחיזו את הסכינים שלכם בתדירות גבוהה יותר, תשמרו עליהן לאורך זמן רב יותר. כל פעולה לא נכונה בעת ההשחזה עלולה לסכן אתכם בהרס של הסכין ולהקטין את חיי המגירה שלה.
אז איך בעצם משחיזים את הסכינים שלנו ושומרים עליהן בצורה המיטבית? ישנם סוגים רבים של סכינים ודרכים שונות ומגוונות להשחיז אותן.
משחיז גלגלים ביתי
משחיז ביתי הוא הדרך הפשוטה ביותר להשחיז סכינים, ולרוב ישמש את אלו המעוניינים להשחיז בביתם באופן שוטף. כדי להשחיז בשטול או באבן נדרש ידע מקצועי, ואילו למי שאין אותו יכול להשתמש במשחיז הביתי שלא דורש ידע רב מדי. היתרון במשחיז הגלגלים הוא שהוא מתאים לכל סוגי הסכינים כמעט - מהמערביות ועד למזרחיות (למעט סכינים משוננות). לרוב המשחיזים הביתיים יש ידית אחיזה ייעודית המסייעת בכיוון זווית ההשחזה הנכונה והופכת את כל הסיפור להרבה יותר נוח. בתוך המשחיז יש שניים או שלושה גלגלים מאבן משחזת קרמית, כשלרוב אחד מהם יהיה גס והשני עדין יותר. על מנת להשחיז עם משחיז גלגלים, כל שעליכם לעשות הוא להעביר את הסכין קדימה ואחורה, ללא הפעלת לחץ או משקל על הסכין, בכל אחד מהחריצים כשבע או שמונה פעמים. שימו לב שאחרי שתשחיזו את הסכין ירד מפלדת הסכין פחמן (תוכלו לזהות עליה צבע שחור שלא היה לפני) לכן יש לשטוף אותה עם מעט מים ולייבש עם מטלית.
משחיז יפני של חברת גלובל - פתרון נוח וקל, להשחזה מהירה בשני שלבים
אבן השחזה
אבן השחזה יפנית היא הדרך המסורתית להשחזת סכינים בכלל, והשחזת סכינים יפניות בפרט. מכל הדרכים האפשריות היא גם כנראה המורכבת ביותר. לכן, נמליץ לכם (לפחות בפעמים הראשונות) ללמוד את הדרך הנכונה אצל מישהו שבאמת מבין.
בכל מקרה, לכל אבן יש שני צדדים כשעל כל צד מספר אחר. הצד עם המספר הנמוך הוא הצד הגס והצד עם המספר הגבוה הוא הצד העדין.
כאשר מדובר באבן מים, יש למלא מיכל פלסטיק קטן במים, להכניס אליו את אבן ההשחזה ולהמתין ליציאת כל הבועות (כך נדע שהיא נספגה כולה במים). את ההשחזה על האבן נתחיל מהצד הגס (המספר הנמוך). ביד אחת נחזיק ביציבות את ידית הסכין כאשר הלהב בזווית של 15 מעלות מהאבן, וביד השניה נלחץ בעדינות את הצד החד לכיוון האבן. סכינים כבדות יותר כנראה לא יצריכו את הלחיצה על הלהב מכיוון שהן לא מתכופפות בקלות. התנועה היא תנועת הברשה אלכסונית כאשר להב הסכין עובר מצד אחד של האבן לצד השני. המטרה היא שבזמן שהסכין עוברת מצד לצד כל אורך הלהב יתחכך באבן ויושחז. לאחר שהשחזנו על הצד הגס נחזור על הפעולה על הצד העדין להשלמת ההשחזה.
אבן השחזה גסה של חברת NORTON
שטול
שטול הוא המונח המקצועי למוט ההשחזה בו וודאי נתקלתם מתישהו. השטול עשוי פלדה חזקה במיוחד ומשמש לשמירה על להב חד ומושחז. ניתן להשתמש בו תוך כדי הכנת הארוחה מכיוון שהוא בעצם הופך סכין חדה לחדה יותר.
משחיזים באמצעותו על ידי הנחה שלו בצורה מאונכת (זווית של 90 מעלות) על משטח לא חלק (קרש חיתוך או מגבת מקופלת יהיו אידיאליים) ואפשר גם על ידי החזקה באוויר. הנחתו כשהצד החד שלו כלפי מטה (לכיוון המשטח המחוספס) עדיפה בפעמים הראשונות על מנת להבטיח השחזה איכותית ונטולת פציעות.
ראשית, עליכם להחזיק את הסכין בצורה בטיחותית. הניחו את שלוש האצבעות הקיצוניות של היד החזקה שלכם על ידית האחיזה. את האצבע הניחו על החיבור בין ידית האחיזה ללהב הסכין, ובאגודל השתמשו על מנת לייצב את האחיזה מהצד השני.
הניחו את החלק העבה של הסכין על החלק בשטול שקרוב לידית האחיזה שלו ובזווית של 25 מעלות (למי שמסתבך, ניתן להציב מטבע של 10 אגורות בין להב הסכין לשטול על מנת למדוד את המרחק). השחיזו את הסכין כ-5 פעמים בתנועת משיכה איטית לאורך כל אחד מהצדדים שלה. התנועה נעשית מלמעלה למטה כך שלא תסכנו את היד המחזיקה את השטול.
מוט השחזה מבית DICK שמתאים לכל סוגי הסכינים
לסיכום, השחזת סכיני המטבח שלנו היא קריטית לשיפור ביצועינו במטבח ולשמירה על הסכינים שלנו לאורך זמן. מומלץ להחזיק בבית לפחות אחת מהאופציות עליהן סיפרנו - משחיז גלגלים ביתי, שטול או אבן השחזה. תבחרו את האופציה שמתאימה לכם לפי רמת הידע שלכם בכלי ההשחזה, השימושים לשמם אתם צריכים את הסכין ותדירות השימוש שלכם בסכינים. אם אינכם בטוחים מה מתאים לכם בדיוק, אתם תמיד מוזמנים להתייעץ איתנו בסניפים. בנוסף, לצד התחזוקה השוטפת של הסכינים בבית, מומלץ לשלוח את הסכינים מדי שנה לביקור בבית מלאכה מקצועי להשחזות. בתי מלאכה להשחזות מחזיקים מכונות גדולות ומשוכללות שישחיזו את הסכינים לרמת חדות שלא תמיד תוכלו להגיע אליה בבית (במידה ואתם אנשי מקצוע ומשתמשים בסכינים בתדירות גבוהה - מומלץ שתגיעו להשחזה מקצועית לפחות אחת לחודשיים).
בכל מקרה, אל תשכחו להצטייד באחת מהדרכים הנ"ל על מנת לשמור על הסכינים שלכם חדות לחיתוך מדויק, מהיר וקל, וכדי לוודא שהם ישארו איתכם לשנים רבות. לכל סוגי המשחיזים לחצו כאן.