איך אופים את הלחם הביתי המושלם? הסוד טמון במוצרי האפייה!
בואו נדבר על אפיית לחם. על פניו, הלחם הוא מוצר צריכה בסיסי שכולנו מכירים מאז ומעולם, ובדרך כלל לא נצטרך יותר מ-4 מרכיבים כדי לאפות לחם רך, איכותי וטעים ביותר. את המרכיבים ללחם ניתן למצוא בזול ובכל סופר, ובשביל לאפות אותו אין צורך ביותר מתנור ביתי ממוצע וכמה מוצרי אפייה בסיסיים. אז למה בעצם כל כך קשה להכין לחם ביתי ברמה של מאפיה?
בואו נדבר על אפיית לחם. על פניו, הלחם הוא מוצר צריכה בסיסי שכולנו מכירים מאז ומעולם, ובדרך כלל לא נצטרך יותר מ-4 מרכיבים כדי לאפות לחם רך, איכותי וטעים ביותר. את המרכיבים ללחם ניתן למצוא בזול ובכל סופר, ובשביל לאפות אותו אין צורך ביותר מתנור ביתי ממוצע וכמה מוצרי אפייה בסיסיים. אז למה בעצם כל כך קשה להכין לחם ביתי ברמה של מאפיה?
אז זהו, שהוא אולי מכיל מספר מועט של מרכיבים, אבל ההצלחה של אפיית לחם מתבססת על משתנים נוספים חוץ מאיכות המצרכים, ביניהם מוצרי האפייה בהם אנחנו משתמשים. החל משלב ההכנה, דרך ההתפחה ועד לאפייה, שימוש במוצרי אפייה איכותיים הכרחי לאפיית הלחם הביתי המושלם.
לרוב, נדמה שאפשר להסתדר ללא אביזרי אפייה שונים. כמובן שנוכל ללוש את הבצק ללא מיקסר או לאפות אותו על מגש ללא תבנית, אך יש לכך השפעה על התוצר הסופי. דעו לכם שדווקא אביזרי האפייה הנכונים יכולים לעשות את כל ההבדל, ולהביא את הלחם הביתי שלכם אל השלב הבא.
הסוד ללחם טוב נמצא במוצרי האפייה!
סלסלות התפחה
לחם טוב הוא לחם שתפח כמו שצריך, ובעוד שרבים האנשים המתפיחים את הבצק שלהם בתוך קערת המיקסר, חשוב לדעת שניתן להשיג התפחה טובה בהרבה באמצעות סלסלת התפחה.
לא כולם יודעים, אך סלסלת התפחה נועדה לשימוש בשלב ההתפחה השנייה ומלבד ההתפחה, היא מסייעת גם בעיצוב כיכר הלחם הסופית.
כשבוחרים סלסלה יש לקחת בחשבון את הגודל שלה, הצורה שלה והחומר ממנו היא עשויה. עדיף לבחור בסלסלת התפחה העשויה מחומר טבעי אשר יאפשר את זרימת החמצן אל הבצק ויבטיח תפיחה שתביא למיצוי פוטנציאל הגדילה שלו.
לכל סלסלת התפחה יש נפח שהיא יכולה להכיל, וגם את זה יש לקחת בחשבון. בדרך כלל בצק מכפיל את נפחו בשלב ההתפחה, לכן נצטרך לבחור סלסלה שתוכל להכיל פי שתיים נפח מהמתכון שנכין.
סלסלת התפחה מעניקה צורה לבצק, ולעיתים אפילו עיטורים. בין היתר קיימות בשוק סלסלות עגולות או אובליות.
כך ניתן לאפות את הלחם לאחר ההתפחה על פי צורת הסלסלה - לדוגמא, ליצור כיכר לחם מאורכת ומסורתית באמצעות סלסלת התפחה אובלית. (חשוב לזכור: לפני הנחת הבצק בסלסלה יש לקמח אותה, ולאחר ההתפחה יש להפריד את הבצק מסלסלת ההתפחה ולאפות אותו בלעדיה).
תבניות אפייה ללחם
לאחר שהבצק תפח כראוי, יש להעביר אותו מסלסלת ההתפחה אל תבנית אפייה ייעודית ללחם.
בדיוק כמו שיש תבניות אפייה ייעודיות להכנת עוגה, כך גם ללחם. אפילו יותר מזה, יש תבניות מיוחדות להכנת בגטים, תבניות אפייה ללחמניות, תבניות לחלות והרשימה עוד ממשיכה. כאשר אנו משתמשים בתבנית שנועדה ללחם, מן הסתם שהתוצאה תהיה טובה יותר ממקרה שבו נאפה לחם בתבנית אפייה שנועדה למאפה אחר.
זאת משום שתבנית אפייה ללחם אוגרת חום ובכך מביאה לאפייה אחידה ותוצר סופי גבוה וללא דופי.
כדי לשמור על תבנית האפייה ללחם, מומלץ לקמח, לשמן או להניח עליה נייר אפייה לפני הכנסת הבצק, כדי שנוכל לחלץ החוצה את הלחם בקלות לאחר האפייה. חשוב לזכור: אין לפרוס את הלחם בתוך התבנית כדי שלא תשרט ותשמר לפעמים הבאות.
בנוסף, לאחר האפייה יש להפריד את הלחם מהתבנית ולאפשר לו להתקרר על משטח צינון, ובכך למנוע אפיית יתר ע"י התבנית החמה.
תבניות למטרות אחרות
לסיכום, ברגע שיש בידינו את המוצרים הנכונים והאיכותיים, נוכל לאפות את הלחם הביתי המושלם. יש לזכור שאפייה מבוססת על מדע בכלל וכימיה בפרט, ולכן חשוב להשתמש בחומרים המתאימים, בין אם מדובר במרכיבים של הלחם עצמו, או במרכיבים של מוצרי האפייה - כפי שלא נכניס מצרך פג תוקף אל המאפה שלנו, כך לא נשתמש במוצרים לא ראויים לאפייה שעלולים לפגוע בתוצר הסופי.