סכין קרמית
סכין קרמית אכן מציעה יתרונות רבים לחיתוכים מסוימים, אך יש להכיר את ההבדלים בינה לסכין שף רגילה
בשנים האחרונות המונח סכין קרמית נשמע הרבה במונחים של סכיני מטבח איכותיות וחדשניות, מדובר על טרנד ממשי בתחום הבישול וטבחים רבים מבקשים כיום להתנסות עם סכין כזו ולהבין מה המשמעות של עבודה איתה לעומת סכין שף רגילה. סכין קרמית אכן מציעה יתרונות רבים לחיתוכים מסוימים, אך יש להכיר את ההבדלים בינה לסכין שף רגילה.
קרמית, לא קרמיקה!
רבים לא מבינים מה המשמעות של השם סכין קרמית, ובכן מן הסתם לא מדובר על קרמיקה וזוהי לא סכין חימר או מונחים מבלבלים אחרים. אך בדומה לקרמיקה שמשמשת לייצור כלים וכיוצא באלו, גם סכינים קרמיות עשויות חומר טבעי מסוים ולמעשה אינן מכילות מתכת. הלהב של סכינים קרמיות אלו עשוי חומר שנקרא זירקוניה, או זירקוניום אוקסיד בשם המדעי יותר. יש דמיון בין חומר זה למה שמשמש לייצור קרמיקה רגילה, אך הזירקוניה שונה מבחינה מולקולארית ומציעה תכונות רלבנטיות מאוד לסכינים.
סוג הסכינים הללו מגיע מיפן, שם הן קיימות כבר שנים רבות יחסית. לאחרונה הן החלו לצבור תאוצה בעולם המערבי – בעיקר נוכח המודעות ההולכת וגדלה לנושאי בריאות. יפן היא אימפריה של סכינים ויצרניות הסכינים מארץ השמש העולה ידועות בכל העולם בייצור מותגים מובילים של סכין שף ומגוון סוגי סכינים אחרים.
מאפייני סכין קרמית
הטרנד של שימוש בסכינים קרמיות תפס תאוצה כה גדולה בגלל שכאמור יש לסכינים אלו מאפיינים איכותיים רבים:
- חדות גבוהה מאוד – הלהב של סכין קרמית חד מאוד וחותך בקלות ירקות, פירות, חיתוכי בשר וכן הלאה.
- סכינים קרמיות לא יוצרות תגובה כימית בין המתכת (כי אין מתכת!) לבין הירק או כל דבר אחר שנחתך. כך ששימוש עם סכין כזו לא יהפוך עלים ירוקים לשחורים כל כך מהר, הלהב לא פוגע בויטמינים בירקות/פירות, החיתוך לא יוצר חימצון כפי שקורה עם להב פלדה וכן הלאה. חוסר תגובה כימית זו שומרת על חדות הלהב כי המתכת עצמה אינה מתחמצנת.
- החוזק של סכינים קרמיות אמיתיות הוא גבוה מאוד, הן עמידות לנפילות וחבלות ונשארות חדות בכל זאת – למרות שכמובן לא מומלץ לנסות. זירקוניה היא החומר החזק ביותר בטבע אחרי יהלום.
- משקל נמוך מאוד
- סכין קרמית נשארת חדה עד פי 10 יותר זמן מאשר סכיני פלדה, למעשה כמעט ולא צריך להשחיז אותן וגם אין אפשרות לעשות זאת באמצעים ביתיים.
הבדלים נוספים מסכין שף רגילה
סכין שף היא כלי העבודה העיקרי והחשוב ביותר עבור טבח, הביא משמשת למגוון רחב של משימות ויכולה לחתוך כמעט כל דבר במגוון סגנונות וטכניקות. סכין קרמית היא אמנם איכותית מאוד אך אינה מתאימה לכל המשימות של סכיני שף איכותיות מביתת היצרנים המובילים. ההבדלים הם שסכין קרמית אפשר להשחיז רק אצל היצרנית או המשווק של כל מותג ולא בבית או במטבח, שימוש על משטחי חיתוך קשים מדי יפגע בחדות הלהב למרות קשיותו. סכין קרמית לא מתאימה לחיתוכים קשים כמו עצמות, בשר עבה ושאר משימות שמצריכות כוח, חדות ודיוק.